Ondersteuning en begeleiding van de Zorgerije in tijden van corona

 

De hele samenleving ligt al een hele tijd stil door het coronavirus. Hoewel? De hele samenleving? Mensen in vitale beroepen zijn wél steeds aan het werk. En onder die vitale beroepen valt ook de maatschappelijke ondersteuning. Dus de Zorgerije werkt door! Natuurlijk wordt er gewerkt volgens de geldende maatregelen, maar we komen ondanks alles nog steeds bij cliënten. Wil je weten waarom? Lees dan vooral even verder.

 

Waarom werkt de Zorgerije door?

Net als iedereen, worden ook de cliënten van de Zorgerije getroffen door het coronavirus. Ze kunnen niet aan het werk, of naar hun dagbesteding, of zitten meer thuis dan gewoonlijk. En dat geeft onrust, zorgen en misschien soms ook wel stress of angst. De praktische zaken waarbij cliënten geholpen worden door de Zorgerije gaan gewoon door en ook psychische klachten verdwijnen niet en kunnen zelfs juist verergeren door de huidige situatie. Dus blijft het belangrijk dat we ons werk blijven doen.

 

Structuur

Als, zoals nu, veel zekerheden wegvallen, zoals bijvoorbeeld werk of dagbesteding, verandert dat je hele dagstructuur. Je hoeft in de ochtend niet meer vroeg op om op tijd te zijn. Het is niet noodzakelijk om je netjes aan te kleden. En je zou soms bijna vergeten welke dag het is. Voor cliënten van de Zorgerije kan dat extra lastig zijn. Door wel bij hen langs te blijven gaan kunnen we toch nog een bepaalde structuur vasthouden én cliënten helpen om structuur te creëren voor zichzelf. Dat is belangrijk want structuur geeft overzicht, houvast en duidelijkheid.

 

Regelzaken

De regelzaken die de Zorgerije voor veel cliënten doet, gaan gewoon door, ook in deze tijd. Cliënten ontvangen bijvoorbeeld hun post. Rekeningen moeten gewoon betaald worden. Als we dat niet zouden doen met of voor cliënten, zou dat enorm veel onrust en zorgen geven. Ook het aanvragen van bepaalde voorzieningen kan gewoon in deze tijd.

 

Daarbij zijn er cliënten die minder inkomsten hebben door deze coronacrisis. Samen kunnen we dan contact opnemen met het werk of instanties die hierbij kunnen ondersteunen. Dit kan een heleboel zorgen wegnemen of helpen oplossen.

 

Soms moeten cliënten een bezoek brengen aan huisarts of ziekenhuis. Op dit moment kunnen wij geen cliënten meenemen in de auto, dus meegaan is lastig. Wel kunnen we met mensen in gesprek over hoe ze het wel kunnen regelen en het bezoek samen voorbereiden.

 

Psychisch

Met regelmaat is het al in het nieuws geweest de laatste tijd: de coronacrisis is extra lastig voor mensen met psychische klachten. Door de maatregelen kunnen zij niet altijd de hulp krijgen die ze normaal gesproken krijgen. Therapieën gaan bijvoorbeeld niet door. Ook kunnen ze niet de dingen doen die hen normaal gesproken helpen als het lastig is; bij iemand op bezoek gaan, activiteiten in de buurt doen of sporten. Cliënten kunnen daarom juist nu een luisterend oor goed gebruiken. Iemand die er, ondanks alles, wél is.

 

Dat is waarom wij juist nu doorwerken.

 

Heb jij, misschien wel door deze crisis, zorgen? Over je financiële situatie, je administratie of regelzaken? Of over je psychische gezondheid? Of ken je iemand die het momenteel lastig heeft.

 

Dan zijn wij er ook voor jou! Neem contact op: 0528-217150